Nordiskt ljus

Förtrollande ljus, fängslande skildringar och magiska bilder, om det fascinerande ljuset här uppe i Norden. I Nordiskt ljus rör vi oss mellan kust, skog, fjäll och odlingslandskap och stadsmiljö, under dygnets alla timmar och årstidernas växlingar.

"Fotografierna är så sagolikt vackra att man vill dra ur dem ur boken och sätta upp på väggen."

Nina Matthis Nya dagbladet


Ljuset – alltings början.

Kamerans slutare öppnas. Bildsensorn bombarderas av energiknippen – fotoner – som omsätts i elektriska impulser. På mindre än en hundradels sekund är ögonblicket fångat och ridån bakom objektivet rasslar igen.
Det går fort i ljusets värld. 300 000 kilometer per sekund, närmare bestämt. Sju varv runt jorden på en sekund. I den farten tar det några sekunder att göra en bok. Så länge har inte sensorerna i Anders och Mikaels kameror exponerats för att registrera de bilder som finns i boken Nordiskt ljus.

Det vi ser är några sekunder av ljusets eviga lek med ytor, molekyler och material, så alldaglig och allestädes närvarande att vi behöver fotografiernas frusna ögonblick för att ta till oss den skönhet den ständigt skapar.

Livet börjar när klorofyllmolekylen i ett grönt blad fångar ett kvantum ljus och binder dess energi i kemisk form. Så flödar solens energi genom intrikata vävar av växter, växtätare, rovdjur och nedbrytare. Det infångade solljuset får celler att dela sig, muskler att arbeta, ögon att se.


  • Antal sidor: 180
  • Förlag: Gullers/Votum
  • Format: 250x225 mm, Inbunden
  • ISBN: 9789185815845
  • Utgiven: 2012

 

 

Recension i tidningen Camera Natura

"Två fotografer, Mikael Svensson och Anders Järkendal och en journalist, Roger Olsson har tillsammans skapat en stämningsfull bok, Nordiskt Ljus i liggande format. Naturfotografen använder sig ofta av det mjuka ljus som tidiga mornar och sena kvällar ger. Mycket av det ljuset finns i de båda fotografernas bilder. Men boken är också mycket läsvärd. Visste ni inte att ordet gryning är fornnordiskt och betyder grå så vet ni det efter att ha läst den här boken. Vi får också lära oss konsten att se rött och varför vi gör det."

Hans Mejdevi / Camera Natura

 

Recension i Bokförslaget

"Så många böcker jag får i min hand handlar om mörker på olika sätt och det var så befriande att få läsa boken Nordiskt Ljus där det rena ljuset står i centrum. Här finns stadens ljus, skogens, havets och bergens ljus. Jag ser det stämningsfulla och vackra ljuset. Det mjuka, trygga, vilsamma, andliga och hoppfulla ljuset. Det magiska och trolska ljuset såväl som det gnistrande, krispiga och glittrande ljuset. Bilderna är fullkomligt magiska, rent meditativa och de blandas med dikter och tänkvärda texter om naturens magi och mening som omger oss. Bilderna är tagna runt om i Sverige och speciellt roligt är det att se bilderna från Halland."

Bokförslaget / Maria Redström Norrman

 

Recension i Nya Dagbladet 

"Hur kan man skriva en hel bok om ljus? Det var kanske en fråga som Roger Olsson satt och klurade på innan han satte igång att skriva den här boken. Eller så färdades han på ljusets vingar och fick ihop en bok lätt som en plätt, i ren kärlek till det valda ämnet. Hur som helst, så blev det en magnifik bok om ljus med fantastiska bilder av fotograferna Anders Järkendal och Mikael Svensson."

Nya Dagbladet/Nina Matthis


Using Format